0899-907-657
Бергамотовият портокал e малък цитрусов плод с леко крушовидна форма, който расте на малки дървета, наречени бергамоти. Представлява смесица между крушов лимон и севилски портокал или грейпфрут. Производството на бергамот е концентрирано основно в крайбрежните райони на провинция Калабрия, южна Италия, където почвата и климатичните условия са много подходящи за неговото култивиране. Плантации с бергамот има и в Кот Д'Ивоар, Бразилия и Аржентина, но никъде другаде по-света добивът и качеството на есенцията са така добри както в гореспоменатата италинска провинция. Бергамотът е наименован на италианския град Бергамо, където първоначално се е продавала есенцията, и се е превърнал в символ както на града, така и на региона.
Плодът на бергамота не е ядлив и се произвежда единстено с цел добиване на есенция, която се извлича от корите на узрелите бергамотови плодове и се използва широко в парфюмерийната промишленост заради сладката си свежест. Бергамотът се използва и за подправяне (овкусяване) на чай Ърл Грей, в приготвянето на различни видове бонбони и дребни сладки, в ароматерапията за лекуване на депресии, а също и като дижестив.
Ароматът на бергамота е плодово-сладък, с леки подправъчни акорди. Есенцията от бергамот се използва за създаването както на мъжки така и на дамски парфюми и присъства в повечето парфюмни групи, главно във връхните нотки. Бергамотът е основен компонент в оригиналния "О де Колон", създаден в Германия в началото на 17-ти век, а днес се ползва в различни пропорции в повечето модерни парфюми. Създаването на аромати от така наречените "фужер" и "шипър" групи е невъзможно без ползването на бергамот.
Сподели в