0899-907-657
Ароматът на Иланг-иланг е наситен и богат. В него се долавят каучук, карамел и леки нотки на жасмин и нероли. Определя се като свеж, цветен, сладък, плодов и деликатен.
Произход
Името му произлиза от полинезийския език, и означава "цвете на цветята". За родина на дървото Иланг-иланг (Cananga odorata) се считат Филипините, но за основни прозводители се сочат Коморските острови и Мадагаскар. В родината си дървото достига големи размери (до 25 метра). Подходящо за отглеждане в домашни условия е ниската форма на растението (Cananga fruticosa).
Метод за добив
Ароматното масло от Иланг-иланг се извлича чрез дестилациянеговите от цветове, набрани рано сутрин един път седмично. Височината на дърветата се поддържа между 2 и 3 метра, за да бъдат цветята по-лесни за бране. От едно дърво могат да се добиват средно 20 до 30 кг цветя на сезон. За производството на 1 кг есенция от Иланг-иланг са необходими между 350 и 400 кг.
Употреба
Иланг-иланг намира широко приложение предимно в ориенталски и флорални аромати. В зависимост от качеството си, ароматното масло се дели на 4 категории: екстра, първа, втора и трета. За производството на парфюми се използват само екстра и първо качество масла. Комбинира се добре с цветни, плодови и дървесни нотки. Ароматът на Иланг-иланг носи усещане за елегантност, пълнота и оригиналност. Второто качество масла се използват в козметиката, а третото в производството на сапуни.
Лечебни свойства
Иланг-иланг помага за премахване на безпокойство и напрежение, чувства на гняв и страх, също така помага за повишаване на самочувствието. Маслото му действа универсално на кожата, като влияе благотворно както на суха, така и на мазна кожа, и има позитивно влияние и върху сърдечно-съдовата система.
Сподели в