0899-907-657
Ароматът на пачули е силен и тежък. Отличава се с дървесно-тревени нотки, както и с нюанси на земя и корени. Първоначално се долавят нотки на сладки треви. С узряването на аромата фината плодова нотка надделява и цялата композиция става по-деликатна и ефирна.
Неговото масло е прозрачно с зеленикаво-кафяв или тъмнооранжев цвят.
Произход
Пачулито (Pogostemon patchouli) е дългогодишно храстовидно растение с бяло-розови цветове. Първоначалният му произход е от Индонезия и Малайзия. Основните центрове на дестилация са в Индонезия, Китай и Индия.
Метод за добив
Листата се събират няколко пъти годишно, сушат се и се транспортират към фабиките за дестилация. Основната есенция на пачули се добива чрез парна дестилация на вече изсушените листа от растението.
Употреба
Пачули се използва в състава на парфюмите от следните основни групи: Кипър, дървесна и ориенталска. Среща се в повече от половината мъжки и в много дамски аромати. Маслото от пачули се използва също така и като съставка в балсамите за коса, в репелентите против насекоми, в продуктите за дезинфекция, и в различните видове ароматизиратори. Неговата леко сапунена миризма е популярна предимно в Азия и Латинска Америка.
История
Името му произлиза от Тамилските думи 'patch' (зелен) and 'ilai' (лист). Първоначално са внесени в Англия в средата на 19 век, пичулите се превръща в основен компонент на парфюмите през викторианската епоха. Твирди се, че е пренесено търговците на платове от азия, които са го слагали в копирната за да я предпазят от молци.
Сподели в